Sanojen voima

04.10.2023

Istun kirjoittamassa tätä kirjoitusta tänne blogiin päivänä, jolloin olen hymyillyt ja olo on kiitollinen.

Kiitollinen siitä, miten olen löytänyt aikuisiällä ystävän, jonka kanssa voimme jakaa kaiken. Niin itkut, surut kuin ilot ja riemut. Ystävälläni on lahja ja voima löytää juuri ne oikeat sanat. Juuri ne, jotka nostavat ja auttavat näkemään eteenpäin. Sanat, jotka kertovat minulle, miten hän minut näkee. Sanoja, joita itsestäni en välttämättä näe tai en uskalla nähdä. Miten kiitollinen hänestä olenkaan!

Oletko koskaan pysähtynyt sanojen ääreen? Varmasti silloin, kun olet saanut ottaa vastaan satuttavia ja loukkaavia sanoja. "Miten hän voi sanoa minulle noin?" voi olla kysymys, mitä itseltäsi kysyt.

Sanoilla on valtava voima. Ne saavat sinut toimimaan, tuntemaan ja reagoimaan asioihin. Ne säilyvät sinun tunnemuistoissasi lapsuudesta asti ja nousevat aikuisenakin näkyviin, kun jokin tilanne ne sieltä saa nousemaan. Niin hyvässä kuin vaikeassa tilanteessa.

Kun kuuntelet sisäistä puhettasi, ajatuksia itsestäsi, mitä kuulet? Kuuletko kehuja vai moitteita? Sisäisen puheemme merkitys niin keholle, hermostolle kuin mielellemme on valtavan suuri. On siis itsellesi arvokasta pysähtyä kuulemaan omaa puhettasi itsellesi.

Ota tavaksi kehua itseäsi. Sanoa jotakin kaunista ja samalla vaikka silitä hellästi omia hiuksiasi tai ihosi pintaa. Ja kun huomaat toruvasi tai pienentäväsi itseäsi, pysähdy tietoisesti sen ääreen. Tarkkaile, mistä se puhe nousee. Ja muuta se positiiviseen suuntaan. Tämä voi tuntua aluksi haastavalta, varsinkin, jos takana on traumaattisia kokemuksia. Mutta ota aika ja rauha lähteä lempeästi tekemään muutosta. Ole itsesi paras ystävä ja välitä itsestäsi.

Voisiko olla, että oppiessamme puhumaan itsellemme lempeästi ja kauniisti, tekisimme sitä myös toiselle? Kun oma sisäinen puheemme on kannustavaa ja rohkaisevaa, seisomme omassa voimassa ja näin ollen emme koe toista ihmistä uhkaksi, jota pitää sanoilla sivaltaa.

On jotenkin surullista, kuinka paljon tuntuu olevan vallalla se, että hyökkää ensin, ettei vaan tule satutetuksi. Eri kanavat antavat mahdollisuuden sanoa ja kirjoittaa ihan mitä vain kasvottomana toiselle. Ajattelematta, että siellä toisessa päässä on oikea ihminen, johon sanat osuvat. Saaden mahdollisesti muiden mielipiteet muuttumaan sekä liittymään mukaan.

Ota siis hetki aikaa ja pysähdy sanojesi ääreen. Tarkkaile, miten sanoja käytät. Tee se rakkaudella ja lempeydellä. Kasvata sanavarastoasi enemmän hoitavilla kuin haavoittavilla sanoilla. Anna hyvän levitä sanojesi kautta. Tutki sanojen merkitystä ja anna niiden vaikuttaa niin itseesi kuin muihin. Ja jos tulee tilanne, jossa et tiedä mitä sanoa, katso hyväksyen ja arvottamatta tilannetta sekä ihmistä siinä. Ole läsnä ja tartu kädestä.

Sano itsellesi joka päivä: Minä rakastan sinua ja olet arvokas sekä hyväksyn sinut täysin ja kokonaan. Ja sano nämä sanat myös niille, jotka niitä tarvitsevat. Sillä kauniita sanoja ei pidä ansaita vaan ne saadaan 🖤

Toivotellen sinulle lempeää lokakuuta ja kauniita sanoja sydämellesi ja sydämestäsi Hanna-Maija 🖤