Lämmön syleilyssä

01.06.2024

Tuntuu kuin olisimme yhtäkkiä hypänneet talvesta kesään. Toukokuu on hellinyt meitä lämmöllä ja luonto on puhjennut täyteen vihreyttä ja kukkia. Mehiläiset ja ampiaiset tekevät täyttä työpäivää sekä perhosia lentelee. Kaikki aistit huumaantuvat ja saavat täyttyä kesän energialla.

Minulla on nykyään tapana havahtua öisin. Tämä on kait sitä iän tuomaa muutosta itsessäni. Olen menneinä öinä ihastellut yön valoisuutta. Kuunnellut käen kukuntaa ja katsellut uinuvaa kesän luontoa. Olen huomannut, kuinka ajatukseni ovat siirtyneet lapsuuden kesiin, joita vietin täällä samaisessa talossa. Mieleeni ovat nousseet mummuni hopeatee, jota hän aina iltaisin valmisti. Tuomen tuoksut ja paljaat varpaat. Vapaus, jota täällä olen aina kokenut.

Minulla mieleen on siis noussut hyviä muistoja, joista olen äärettömän kiitollinen ja onnellinen. Tuntuu, että tässä ajassa ne ovat arvokkaita, sillä niin paljon muuta ympärillä tapahtuu, joka nostaa pintaan surua ja ahdistustakin. Maailman tila ja väkivallan sekä pahoin voinnin lisääntyminen yhteiskunnassamme saa rintaan nousemaan möykyn. Voimattomuudenkin tunteen.

Annan kaiken nousta ja istun tunteiden kanssa alas. Lempipaikalleni, talomme rappusille. Hengitän ja asetun läsnäoloon. Tässä olen ja näin tunnen.

Upotan varpaani nurmikkoon ja kiinnitän katseeni poimunlehtiin, nokkosiin sekä nurmikon seassa vipeltäviin muurahaisiin. Maadotun ja tunnen maan kannattelun. Tunnen nurmikon kosteuden, veden maan pinnalla. Nostan kasvoni kohti aurinkoa ja tunnen lämmön, tulen, kasvoillani. Tuuli suhisee ja ilma on läsnä. Huokaisen ja antaudun kaikkien elementtien sekä luonnon kannatteluun.

Kesän energia tuntuu nopealta ja runsaalta. On paljon ihania kesätapahtumia ja juhlia, yöttömiä öitä ja puuhaa pihalla sekä puutarhassa. Tuntuu, että ihmiset ovat sosiaalisempia.

Niinpä rohkaisen sinua ottamaan kesään hetkiä pysähtymiselle. Hetkiä, joissa ei ole mitään ja silti niin paljon itsellesi. Pysähdy ja hengitä, upota jalat maahan tai veteen. Sulje silmät ja anna ihosi aistia kesän tuntua. Tai pysähdy jonkin puun viereen. Tarkkaile sen rungon pintaa, lehden upeaa koostumusta sekä kuvittele sen vahvat juuret maan alla. Kuuntele linnun laulua tai mehiläisen surinaa lähistöllä. Antaudu hetkelle. Älä analysoi vaan ihmettele. Mielenkiinnolla ja uteliaisuudella. Anna itsesi levähtää sekä rauhoittua.

Anna myös itsellesi lupa tuntea niitä tunteita, joita kesä sinussa saattaa nostattaa. Loman lähestyminen saa aikaan töissä ylimääräisiä tehtäviä. Itse lomaakin pitää suunnitella ja väsyttääkin. Huomaa itsessäsi, miten nämä sinussa vaikuttaa ja kiittäen hyväksy ne. Aina ei tarvitse olla pirteä, innostunut sekä aikaansaava. Sinulla on täysi oikeus tuntea mitä tunnet ja tehdä myös valintoja sekä muutoksia suunnitelmiin ja aikatauluihin.

Toivon sinulle lempeitä kesän tuulia, jäätelön suloisia makuja sekä itsesi näköisiä poutapäiviä!

Rakkaudella Hanna-Maija 🖤