Kiitollisuus

17.12.2023

Vuosi alkaa olemaan loppusuoralla ja joulun odotus on läsnä. Ajatukset hiipivät joulun rauhaan ja tunnelmaan. Meillä joulu on tänä vuonna hieman erilainen, mutta silti joulun voi aistia ja tuntea.

Tämä aika vuodesta on itselleni, kuten varmasti monelle muullekin, sitä aikaa, jolloin huomaan summaavani kulunutta vuotta. Mitä kaikkea vuodessa onkaan tapahtunut, miten tapahtumat ovat minua muovanneet ja missä olen nyt.

Päällimmäisenä tunteena minulla on kiitollisuus. Kiitollisuus siitä, missä olen tällä hetkellä. Kiitollisuus siitä, mitä kaikkea olen saanut ihmisenä kokea ja ennen kaikkea kasvaa sekä oppia. Vaikka takana tänäkin vuonna on paljon surua sekä surutyön tekoa, se tuntuu luonnolliselta osalta kasvun matkaa.

Olen saanut tänä vuonna toteuttaa yhden suuren unelmani, josta olen suunnattoman kiitollinen. Saimme kokea elämää Suomen ulkopuolella. Ihan tavallista arkea. Juoda aamukahvit lämpimässä auringonpaisteessa marras- ja joulukuussa. Tapasin uusia ihmisiä ja pääsin toteuttamaan itseäni myös ammatillisesti saman henkisten ihmisten kanssa. Nämä kokemukset talletan kiitollisena sydämeeni ja koen niiden antaneen minulle valtavasti.

Juttelin tänään ystäväni kanssa puhelimessa täällä Espanjassa. Sanoin hänelle puhelun päättyessä, miten hyvältä tuntuu jutella. Sama virkistävä tunne, kuin olisin istunut hänen vieressään takan edessä. Ajatuksia vaihtui ja suunnitelmia tulevaa vuotta kohden tehtiin. Tästäkin olen hyvin kiitollinen. Että on ystäviä, jotka ovat aidosti iloisia siitä, mitä itse saat kokea ja nähdä. Samoin kuin itse olen ystävieni kokemuksista iloinen. Ja vaikka kilometrejä on tuhansia välissä, aitous ja lämpö tuntuu.

Olen kiitollinen myös siitä, että minulla on turvallinen ja ihana paikka palata kotiin Suomeen täältä. Pieni punainen mummonmökkimme leivinuuneineen. Pian porisee taas ruoka puuhellalla, joka tuo samalla lämpöä ja kodikkuutta. Hiljaisuus ja luonto lähellä. Talvinen ja uinuva.

Kiitollinen olen myös pikku Kaivotuvastani ja niistä ihanista asiakkaistani, jotka tulevat sinne hoitoihin ja tapahtumiin. Saan tehdä työtä, jonka koen merkitykselliseksi. Olen kiitollinen siitä, että ensi vuonna pääsen toteuttamaan monta yhteistyötä myös kotosalla, jo niin tärkeiksi tulleiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Olen myös kiitollinen siitä, että olen uskaltanut ottaa askeleita uuteen. Se on osaltaan tarkoittanut joistakin vanhoista asioista ja ihmisistäkin luopumista. Sillä hetkellä kiitollisuus ei ole ollut päällimmäinen tunne. Luopuminen jostakin sattuu. Se pelottaa ja saattaa jopa hirvittääkin. Luopuminen on aina ikään kuin tyhjänpäälle hyppäämistä, vaikkakin tietää tekevänsä oikein. Mutta kun kääntyy katsomaan taakseen, huomaa, miten hyvää irtipäästö tekee. Ja mitä kaikkea on saanut vanhan tilalle. Ja miten onkaan jälleen oppinut itsestään uutta. Silloin kiitollisuus nousee jälleen.

Olen ottanut tavaksi illalla hiljentyä ja siinä hetkessä kiittää päivästä. Välillä se saattaa olla todella haastavaakin, jos kulunut päivä on ollut hankala. Silloin olen antanut itselleni aikaa. En ole pakottanut itseäni tuntemaan kiitollisuutta, vaan täysin rehellisesti myöntänyt, että nyt en oikein keksi mitään syytä olla kiitollinen. Ja kas, päästämällä irti pakosta tuntea kiitollisuutta, nouseekin asioita, joista voi olla kiitollinen. Vaikka joskus hyvin hyvin pieniäkin, mutta sitäkin antoisempia.

Kiitollisena siis summaan tämän vuoden. Kiitollisena niistä ilon ja surun hetkistä, joita elämä on tarjoillut. Kiitollisena, että olen terve ja siitä, että minulla on tahtoa myös itse siihen vaikuttaa omilla valinnoillani. Kiitollisena kohtaamisista. Kiitollisina vaikeista tunteista ja siitä, että olen oppinut niiden kanssa istumaan alas.

Kiitollisena, että olen kohdannut tämän kuluneen vuoden minuna. Rehellisesti ja avoimesti.

Toivon, että sinunkin vuodessasi on ollut hetkiä olla kiitollinen. Joko pienesti tahi isosti. Toivon, että vuotesi on ollut antoisa. Toivon, että voit hyvin. Toivon, että olet uskaltanut hypätä, jos siihen on ollut tarvetta. Toivon, että olet nauttinut ja iloinnut. Toivon, että olet tuntenut. Ollut armollinen itsellesi. Toivon sinun tietävän, että riität. Juuri sellaisena kuin olet. Toivon, että vuotesi on ollut sinunlaisesi 🖤

Toivotan sinulle joulun lämpöä sydämeen! Toivotan sinulle lapsenomaista uteliaisuutta ja kutkuttavaa tunnetta siitä, mitä kaikkea elämä tuokaan, kun uusi vuosi alkaa!

Sydämeen lämpöä lähettäen

Hanna-Maija 🖤